ENDOPARAZIN nebo PAPENDO?

endopapendo(1)

ENDOPARAZIN nebo PAPENDO?


Oba jmenované přípravky obsahují éterické oleje s antiparazitárním účinkem a oba využíváme pro vnitřní použití. V čem je však rozdíl?

ENDOPARAZIN je směs éterických olejů (z tymiánu, jalovce, hřebíčku, šalvěje a česneku), jedná se tedy o koncentrovaný přípravek. Podáváme 1 kapku na 7 kg hmotnosti zvířete na granule nebo do želatinové tobolky 1× denně po dobu 10 dní. Následovat by měla týdenní přestávka. Přípravek napomáhá při boji s parazity, jako jsou tasemnice, škrkavky, či roupy (využitelný je tedy i při nakažení dětí roupy, podáváme třeba v tvarohové pomazánce).

PAPENDO je však dietetický veterinární přípravek vhodný k podpoře trávení, kde jsou kromě rostlinných olejů přítomny také éterické oleje s antiparazitárním účinkem, nicméně v nízké koncentraci. Je tedy využíván k podpoře trávení a činnosti střev, ne primárně k odčervení. Vhodný je zejména pro menší zvířata, přidáváme denně do krmiva, a to 1–3 kapky na 400 g hmotnosti zvířete. U drobných opeřenců, plazů, hlodavců apod. je třeba dávku zohlednit v rámci doporučeného příjmu tuků pro daný druh, proto aplikujeme v kratším období, obvykle 7‑10 dní.

Jak vlastě éterické oleje proti parazitům ve střevě působí? Některé složky éterických olejů lehce dráždí střevo, čímž podporují produkci hlenu, který brání uchycení parazitů či nežádoucích bakterií. Účinné látky ale působí i přímo na parazita – většinou na jeho nervovou soustavu, často blokují přenos nervových signálů. Tak je parazit ochromen a následně vyloučen. Zároveň dochází ke stimulaci tvorby trávicích šťáv a tím ke zlepšení trávení.

 

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

*článek převzat od českého výrobce a dodavatele ze stránek: www.aromafauna.eu

detox