Rostlinný olej s širokým využitím, lisovaný za tepla Olej má neutrální chuť a vůni, nejvíce bývá využíván v teplé kuchyni k pečení, dušení, smažení. Lze jej využít i ve studené kuchyni k přípravě majonéz, marinád nebo salátových zálivek. Je bohatý na vitamín E, který je známý svými antioxidačními účinky a zaručuje stabilitu oleje – nežlukne tak rychle.
Fyzikální vlastnosti: sytě žlutá olejovitá kapalina s charakteristickou vůní po slunečnicových semenech
Bod tuhnutí: cca −17 °C
Relativní hustota: při 20 °C cca 0,921 g/cm³
Základní obsahové složky: nenasycené mastné kyseliny - hlavní podíl kyselina alfa a beta-linolová (C18:2) cca 70 %, olejová (C18:1) cca 18 %; vitamíny, karotenoidy a lecitin.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Rostlinné oleje a másla |
---|---|
Distribuce: | EU |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení