Endoparazin

Směs éterických olejů vhodná proti vnitřním parazitům… 

Preparát, který můžete najít mezi produkty řady AromaFauna, a který vzbuzuje pozornost mnohých pečlivých čtenářů a příznivců aromaterapie. Zaujal mnoho účastníků kurzů Aromaterapie nejen pro zvířata, ale i účastníků kurzů Aromaterapie Karel Hadek. 

Endoparazin je směs éterických olejů vhodná proti vnitřním parazitům, ale jak ji použít? Doporučené možnosti, které nacházíte v příbalových letácích, bývají mnohdy odlišné od těch, které se dovíte na kurzech či dočtete v časopise Aromaterapie Karel Hadek. Endoparazin má doporučené použití do aromalampy nebo ředěný  olejem, k masážím. Ale co si budeme povídat, česnekovo-tymiánovo-šalvějovou vůni mám spojenou s česnečkou, ale rozhodně ne se svěží relaxační vůní, která by mne či má zvířata provázela po celý den, v případě Endoparazinu po dobu 7–10 dnů. 

Pro mne a moje zvířata je však vhodnější další možnost použití a tou je vnitřní podávání pomocí želatinové kapsle. Do kapsle dám doporučené množství preparátu, kapsli uzavřu, umístím do úst či tlamičky, spolknu, zapiji. Takto vše opakuji dle potřeby 1–2× denně po dobu 7–10 dní. 

A co lze čekat? Zkušenosti moje vlastní se mohou lišit od zkušeností ostatních uživatelů, kteří se rozhodli či rozhodnou pro používání Endoparazinu touto cestou. První den žádné velké projevy, pouze zvýšená potřeba vody a po otevření kapsle v žaludku česnekový závan. Druhý den se objevilo nafukování břicha, tělo zadržovalo vodu, objevila se ospalost. Bylo vhodné mít toaletu v dosahu. Potřeba jídla byla minimální, potřeba pití vysoká. Třetí den se dostavil příval energie, střeva se čistila dle potřeby, podle mne až příliš. Čtvrtý, pátý, šestý i sedmý den bylo čištění střev mírnější. Stav pokožky se v průběhu 7 dní měnil, byla hrubší, druhý a třetí den bolela i na dotek. Občas docházelo k pocení. Obsah vycházející ze střev popisovat raději nebudu. A to jsem v jídle a očistách střev celkem disciplinovaná. 

A co na preparát zvířata? Moje fenky vše ve zdraví přežily, příznaky měly podobné, ale jejich srst se v průběhu kúry začala neuvěřitelně lesknout. Druhý den polehávaly, pospávaly. Třetí den jančily, a byť veteránky, chovaly se jako puberťačky. Oproti mé osobě nepotřebovaly toaletu tak často. Benjamínek Megí /černý Briard/po prověření obsahu kočičího záchodu dostává svou kapsli také a moc jí to nevadí, komunikuje, neuráží se.  Preparát již ochutnali psi, kočky, koně, klokani i lidé. Všichni přežili… 

Endoparazin je kompozicí éterických olejů, které jsou známé svým vlivem na parazity žijící ve střevech, žaludku, plicích i tkáních, na parazity cestující po těle v tělních tekutinách. Tymián, túje, jalovec, hřebíček, šalvěj a hlavně česnek jsou účinnými silicemi nejen proti zmíněným záškodníkům. Sami vidíte, že to není nic nového pod sluncem. Bylinky doporučovaly již bylinkářky- kořenářky před mnoha lety. 

Podávat přípravky na odčervení se stalo pravidelnou záležitostí. Každá chemická složka má však oproti silicím, které z těla odejdou přirozenou cestou a nikde se neukládají, kontraindikace, vedlejší účinky. Odčervovací tablety likvidují i střevní mikroflóru, která je velice obtížně obnovitelná. Tablety jsou mnohdy podávány neopodstatněně. Proto než podáme endoparazitikum  je vhodné nechat trus vyšetřit. Pro snadnější či domácí zhodnocení již existuje i „Balíček pro preventivní diagnostiku parazitů trávícího traktu“, o kterém se více dovíte na  www.exomed.cz. Já osobně pro svá zvířata volím přírodní cestu stejně tak jako pro sebe. Endoparazin jsem použila první, jeho příznaky jsem testovala dobrovolně na sobě. 

Michaela Švorcová

*článek převzat od českého výrobce a dodavatele ze stránek: www.aromafauna.eu

endo