Jsou éterické oleje pro kočky opravdu nebezpečné? Názor veterináře

KOČKY A ÉTERICKÉ OLEJE? NÁZOR VETERINÁŘKY

 

KOČKY A ÉTERICKÉ OLEJE? NÁZOR VETERINÁŘKY

Používání éterických olejů v prostorech, kde se pohybují kočky, je celkem diskutované téma. Na jeden takový dotaz z poradny nedávno odpovídala naše veterinářka MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D. Jelikož se jedná o velmi zajímavé téma, bylo nám líto toho nevyužít a nezpracovat krátký článek složený z dotazů naší zákaznice a odpovědí paní veterinářky.

 

Dotaz:

Dobrý den, ráda bych se odkázala na článek od paní MVDr. Vaníčkové - Jsou éterické oleje pro kočky opravdu nebezpečné? Vztahuje se toto sdělení i na to, že jsou tyto éterické oleje škodlivé, i když jsou odpařovány v aromalampě a kočka se v místnosti pohybuje? Moc děkuji za odpověď. Tereza G.

 

Odpověď:

Vážená paní Terezo, co se týče éterických olejů při odpařování v aromalampě v rámci běžného používání, nehrozí kočkám nebezpečí. Nicméně uvedené éterické oleje jako levandulový či citrusové jim nemusí být příjemné. Pokud je používáte v přítomnosti kočky, měla by mít možnost odejít do jiného, větraného prostoru, pokud by chtěla. Znám však chovatelku, jejíž kočka spává vedle difuzéru s éterickým olejem z levandule… a je úplně spokojená a zdravá. V současnosti máme v sortimentu nově k dispozici osvěžovač vzduchu přímo určený k použití pro kočky – TOMMY LOVE . Obsahuje éterický olej z kozlíku lékařského, který je kočkám velmi příjemný. Může se aplikovat i na hračky, škrabadla apod. Zásadou je vždy používat kvalitní éterické oleje, rozhodně se vyhněte syntetickým náhražkám, které na organismus působí naopak negativně. Také je potřeba zamezit kočce v náhodném pozření éterických olejů. S pozdravem, MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

 

Dotaz:

Dobrý den paní doktorko,

moc Vám děkuji za reakci, jsem ráda, že jste mi odpověděla, protože jsem kvůli mým 3 kočičákům už chtěla aromaterapii vzdát. Éterické olejíčky v aromalampě bych chtěla používat pro svoji potřebu, zejména kvůli psychice, celkovému uvolnění, relaxaci a pročištění vzduchu, teď v letních měsících možná i jako přírodní repelent.

Rozumím tedy správně, že při odpařování v aromalampě NENÍ ŽÁDNÝ ÉTERICKÝ (KVALITNÍ) OLEJ VYLOŽENĚ ŠKODLIVÝ PRO KOČIČÍ ORGANISMUS?

Všude se právě píše, které éterické oleje jsou pro kočky špatné - od mentolových přes citrusové, kořeněné, zahřívací, atd. např. zde Mám pocit, že tam byly vyjmenovány úplně všechny, o kterých jsem vůbec uvažovala (např. máta, grep, verbena, bergamot, meduňka... )

Skoro nikde už se ale nepíše, jaké jsou pro kočku BEZPEČNÉ anebo dokonce ZDRAVOTNĚ PROSPĚŠNÉ + PRO JEJICH PSYCHIKU. MĚLA BYSTE JEŠTĚ NĚJAKÝ TIP NA NĚJAKÝ TAKOVÝ? (kromě kozlíku?). Sprej s obsahem kozlíku lékařského již máme, a stříkáme s ním hračky. Vyčetla jsem snad jen, že je vhodná růže, heřmánek, a jasmín, a to v podobě květinové vody, kterou již je možné zvíře fyzicky ošetřit, či podávat vnitřně. Předpokládala jsem tedy, že by nemusely tyto 3 druhy vadit i při odpařování v aromalampě.

Tím se ale rapidně zúžil výběr olejů, které jsem chtěla použít.

Ještě jednou moc děkuji za odpověď a reakci a přeji Vám příjemné prožití léta.

Tereza G.

 

Odpověď:

Vážená Paní Terezo,

používání éterických olejů v aromalampě se opravdu vzdávat nemusíte – jak jsem uváděla, je ale vhodné, aby kočky měly přístup do jiného, větraného prostoru, kam by mohly odejít, pokud by chtěly. Éterické oleje jsou použity i v našich přípravcích pro zvířata, včetně koček – určeny jsou zejména pro ošetření kůže.  Jedná se o přípravky schválené Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv. Složky éterických olejů jsou vstřebatelné kůží a ani po použití přípravků AROMAFAUNA nemáme zprávy o zdravotních problémech u koček. Je samozřejmě jasné, že je potřeba zabránit např. pozření koncentrovaných éterických olejů, využíváme je v koncentraci desetin až jednotek procent, jen výjimečně více. Obecně jsou pro kočky více toxické éterické oleje bohaté na fenoly a terpeny.

 

Zajímavé jsou např. informace z knih a textů americké veterinářky Melissy Shelton, která se užíváním éterických olejů u zvířat intenzivně zabývá. U svých koček, které byly doma vystaveny působení těchto olejů z difuzérů a aromalamp (nejen), po 10 let sledovala jejich zdravotní stav i prostřednictvím vyšetření krve a moči… žádné změny nasvědčující negativnímu působení na zdraví svých koček nezaznamenala - naopak. S éterickými oleji/silicemi jsou kočky v přírodě běžně v kontaktu, jsou součástí siličnatých rostlin. Nejedná se tedy o žádné nově vytvořené syntetické sloučeniny. Doporučuje zajímavou metodu pro zjištění, jaké éterické oleje kočka preferuje – mějte pro kočku nachystané dva kočičí záchodky, jeden běžný, do druhého nakapejte 1-3 kapky vybraného éteráku.

Uvidíte, který si pak kočka vybere. Pokud jí bude zvolený druh příjemný, bude preferovat místo, které je jím ošetřeno. 

U koček bývá oblíbený éterický olej z tymiánu, dobromysli, slaměnky, meduňky, heřmánku, fenyklu, copaiby, zázvoru, myrty, jalovce, anýzu, kadidlovníku, … Známá je i pro kočky oblíbená šanta kočičí – nemělo by se to však s její aplikací přehánět. 

Budu ráda za informaci, zda jste s našimi výrobky spokojená. 

S pozdravem, MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

* článek převzat od českého výrobce a dodavatele ze stránek: www.aromafauna.eu

 

 kočky(1)