PODLOM aneb bahenní horečka

podlom vrh 

Podlom je kožní infekce napadající dolní končetiny bakterií Dermatophilus congolensis. Bakterie za běžného stavu normální kůži nenapadnou. Daří se jí ve vlhkých, blátivých podmínkách, kde se rychle rozmnožuje a napadá. Bílá pokožka je citlivější a je více postihnutá. Více ohrožený jsou koně s rousy, které zadržují vlhkost a drží bahno.


Jaké jsou příznaky?

Nejčasteji jsou napadeny dolní končetiny. Velmi zřídka záda a boky. Tvoří se nažloutlé krystaly na ráně, které po odstranění mají pod sebou vlhké léze. Mů108212472_650181172374871_5468160708713143611_nže být bílý nebo žlutý výtok. Dlouhá srst je mastná. Vyskytují se zarudlé léze nebo vodorovné hluboké trhliny v kůži.

Jak na podlomy?

Bakterie potřebují teplé a vlhké podmínky. U koní jež mají dlouhou srst na nohou je vhodné ji zastřihnout. Nohy omyjeme od nečistot mycím oleje HY-NEUTRAL a jemně odstraníme strupy. Usušíme papírovým ručníkem, aby mohl být vyhozen a nehrozilo opětovné nakažení nohou Vašeho koně. Podlom natřeme mastí HOOFINOL BALM. Mast má hojivý účinek a drží ránu v suchu. Toto opakujeme každý den do vymizení příznaků.

Jak podlomům zabránit?

Většina koní je v deštivém počasí vystavena blátu. Jako prevenci můžeme zabránit dlouhodobému kontaktu s bahnem, udržovat zdravou kůži a zdravý imunitní systém. Pokud se kůň na noze poraní je důležité mu ránu vydezinfikovat FAUNA DESINF. Pokud je bláto můžeme jako prevenci použít hojivou mast HOOFINOL BALM. Mast má také antibakteriální a zvlhčující vlastnosti, které udržují pokožku vláčnou a ve výborném stavu.

Udržování zdravé kůže a zdravého imunitního systému bude znamenat, že váš kůň bude méně pravděpodobně trpět podlomy. Nezbytná je dobrá zdravotní péče a zajištění vyvážené stravy vašeho koně. Krmení olejem s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin zlepší stav pokožky a srsti. LNĚNÝ OLEJ je ideální, protože obsahuje vysoké hladiny omega-3 mastných kyselin, o kterých bylo prokázáno, že prospívají kůži.

A proč já vlastně doporučuji HOOFINOL BALM?   Dala jsem ho jako dárek kamarádce, letité koňařce. Po měsíci, kdy jsme se opět viděli se jí ptám, co na to říká. A ona mi vyrazila dech. Jo, koně dobrý. Muž si koněčně nestěžoval když jim dělal kopyta, že je mají tak tvrdý (muž je kovář). Ale je to úplně super na rty. Konečně je nemám popraskaný a mám je hrozně jemný. A vidíš tu kůži. Už se tím mažu celá. Můžeš mi to ještě dovézt? Koukala jsem na ni s otevřenou pusou. No s jakou mastí na kopyta si namažete pusu a tělo :-)

PO MĚSÍCI PRAVIDELNÉHO MAZÁNÍ

 

Kopie návrhu podlom vrh