Zubní kámen u psů a jiných zvířat

dentol vrh

Co je to zubní kámen a jak vzniká

Zubní kámen je usazenina zbylých minerálních látek ze slin a potravy. Při nedostatečné zubní hygieně vzniká zubní plak, na který se následně nabalují již zmíněné minerální látky a dochází ke vzniku zubního kamene. Zubní kámen je pro nás i zvířata nebezpečný v tom, že uvolňuje agresivní a dráždivé látky pro naše dásně. Dlouhodobě neléčený zubní kámen může vést až k zánětu dásní.  

Jak poznat, že můj pes má zubní kámen

Zubní kámen sám o sobě nebolí, takže z počátku nemusíte vůbec postřehnout, že vašeho psa něco trápí. Častým indikátoremzánětu nebo zubního kamene může být zápach z úst zvířete. Po nahlídnutí do tlamy můžete spatřit zubní kámen, který má šedou, až nahnědlou barvu s tvrdou konzistencí. Zubní kámen se vyskytuje jak na vnitřní, tak i vnější straně zubů a nejčastěji v místě, kde dáseň naléhá na zub. Ojediněle se může nalézat i schovaný pod dásní. 

Pokud si nejste jistí, velmi doporučujeme navštívit veterináře, který vám s diagnostikou zubního kamene pomůže. Jelikož se kámen vyskytuje i na velmi těžce dostupných místech nebo může být již rozvinutý v zánět dásní, tak je možné, že bude zapotřebí udělat rentgen. 

Odstranění zubního kamene u psa

Pokud má zvíře zubní kámen, je zapotřebí ho nechat veterinářem odstranit, aby nedošlo k budoucím komplikacím. Zubní kámen se ve většině případů odstraňuje ultrazvukem pod narkózou. Odstranění  zubního kamene doma pomocí kartáčku vám nedoporučujeme. Často totiž nejsou odstraněny veškeré zubní potíže, které se mohou projevit v budoucnu akutní formou. 

Jak zubnímu kameni předcházet

U starších psů může být narkóza velmi riziková a proto je potřeba zubnímu kameni předcházet. Velmi efektivní metodou je čistění zubů zubním kartáčkem se speciální pastou. Je doporučeno, aby se s čištěním zubů začalo již u štěněte, aby si pejsek na zubní hygienu postupně zvyknul. Další alternativou jsou různé pamlsky pro odstranění zubního plaku nebo speciální krmivo.

Zubní olej Fauna Dentol

Já osobně používám olejový přípravek, který od svého vzniku představuje novou generaci péče o chrup a ošetřování ústní dutiny. Jeho hlavní předností je absence více či méně nevhodných až škodlivých jinak běžně používaných chemikálií v zubních pastách. Zubní kámen nabobtná a seškrábne se. Při dlouhodobém použivání dojde i i vybělení zubů.

 proti-zubnimu-kameni